Innovation & Forskning

Måttlig viktminskning kan få typ 2-diabetes att gå i remission

En ny studie från Cambridge universitet i Storbritannien visar att diabetes typ 2-patienter som uppnår en måttlig viktnedgång inom de första åren efter diagnos kan förbättra sjukdomstillståndet.

Matcha kosten med din biologiska klocka

En kost som matchar din biologiska klocka är bättre för personer med typ 2-diabetes, visar ny forskning från Tel Avivs universitet, Israel. Nuvarande rekommendationer att äta små, regelbundna måltider under hela dagen leder till en ond cirkel och kräver intensivare behandling.

För typ 2 diabetiker släpps insulinet för sent

Svenska forskare har studerat insulinproducerande celler i bukspottkörteln hos typ 2-diabetiker och gjort en viktig upptäckt.

Köttätare löper högre risk för diabetes

Vegetarisk kost har kopplats till lägre risk för allt ifrån hjärt- och kärlsjukdom, cancer och övervikt. Nu växer bevisen för att även diabetes kan förebyggas genom att utesluta kött.

Screening upptäcker diabetes fem år tidigare

Ett nationellt screeningprogram för diabetes typ-2 kan leda till tidigare upptäckt, längre överlevnad och lägre risk för följdsjukdomar visar svenska forskare.

Vanligt vitamin spelar viktig roll i diabetes

Svenska forskare visar i ny studie att A-vitamin är viktigt för att celler i bukspottskörteln ska kunna göra insulin. Vitaminbrist kan vara en faktor bakom typ 2 diabetes men forskare rekommenderar inte kosttillskott.

Svenska forskare presenterar ny teori bakom diabetes

Forskare vid Sahlgrenska akademin ger en ny förklaring till vad som händer med insulinproducerande celler i bukspottkörteln vid typ 2 diabetes.

Diabetes kopplas till inkräktande tarmbakterier

En ny studie visar samband mellan utveckling av typ 2 diabetes och bakterier som kan ta sig förbi tarmbarriären och orsaka kronisk inflammation.

Varje hälsosamt val du gör har betydelse

Hälsosamma val i din vardag, som att minska i vikt eller äta en mer fiberrik kost minskar risken för diabetes typ 2 även om du inte är i riskzonen för att drabbas visar ny studie från Umeå universitet.

Bukspottkörtel i 3D hjälper diabetesforskare

Svenska forskare har tagit fram ett verktyg för att undersöka bukspottkörteln tredimensionellt. Ett verktyg som redan använts för att undersöka anatomiska förändringar vid fetma och diabetes.

Stor studie: Snusare riskerar att få typ 2-diabetes

I en sammanställning av fem olika befolkningsstudier har forskare från flera svenska universitet fått nys om att snusare löper en ökad risk att drabbas av typ 2-diabetes.

Det stora hoppet om bot för diabetes typ 2

Med hjälp av en bakterie har forskare botat möss med typ 2 diabetes och övervikt. Nu har de första resultaten i människor publicerats.

Svensk kost minskar behovet av diabetesmedicin

En stor grupp forskare har studerat hur matvanor och kost kan minska medicineringen mot typ 2-diabetes.

Därför får diabetiska kvinnor slöa barn

En världsunik studie från Luleå tekniska universitet visar att förhöjda glukosnivåer vid förlossning bidrar till många positiva aspekter hos mamman. Dessvärre ökar inte nivåerna i samma grad hos de med graviditetsdiabetes.

WHO vädjar till regeringar: Höj läskskatten

Enligt Världshälsoorganisationer (WHO) måste regeringar världen över börja öka beskattningen av söta drycker för att bekämpa epidemin kring övervikt och diabetes.

Snabbmat har värre påverkan på diabetikers hjärtan

Hjärtat måste arbeta hårdare och längre efter en ohälsosam måltid, speciellt om du har diabetes typ 2.

Överviktig eller ej – nytt sätt avslöjar diabetes

KTH-forskare har fått fram information om ett nytt sätt att diagnostisera diabetes typ-2. Allt handlar om att mäta nivån av en viss kolhydrat i blodet.

Nytt bot mot diabetes – fungerar på djur

Ett nytt fönster har öppnats vad gäller botemedel mot diabetes typ 2. Den här gången är det ett kinesiskt par från Trondheim i Norge som ska ha gjort framsteg i sin forskning.

Därför har nattarbetare större risk för diabetes

Svenska forskare visar att sömnhormonet melatonin har en koppling till risken för typ 2-diabetes.

Potentiellt nytt läkemedel mot diabetes kommer precis i tid

Ett vanligt läkemedel mot diabetes visar sig ha negativa effekter på sikt. Men med bättre förståelse för kroppens fettförbränning hoppas forskare ta fram nya mediciner.