Vad betyder mitt blodsockervärde?

När du besöker en läkare och lämnar blodprov undersöks ofta flera olika värden för att utvärdera om du har diabetes eller är i riskzonen. Bland annat testas så kallat fastesocker och långtidssocker, två olika sätt att mäta blodsocker.

Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 15 februari 2018


Om du misstänker att du har diabetes eller om du vill veta om du är i riskzonen ska du besöka en läkare som tar blodprov. Då undersöks flera värden i blodet, framförallt sockernivåer.

Fastesocker

Glukos, en sockerart, kan mätas i blodet och kallas även fastesocker. Det heter fastesocker för att provet ska göras på fastande mage, innan klockan tio på morgonen. Glukos-värdet säger hur mycket socker du har i blodet just vid den tidpunkten och tidigt på morgonen, på fastande mage bör det vara lågt. Ett förhöjt värde kan vara en indikation på diabetes men bara i kombination med andra faktorer.

Normalt värde: 4-6 mmol/L

Långtidssocker

För att ta reda på hur blodsockernivåer har sett ut över tid mäter man HbA1c i blodet. HbA1c är det sockerbelagda hemoglobinet som finns i röda blodkroppar. Röda blodkroppar har en livslängd på ungefär tre månader. Om blodsockret varit högt under denna period kommer HbA1c-värdet vara förhöjt och indikerar diabetes.

Normalt värde: 27-42 mmol/mol

Andra värden

Vid misstanke om diabetes kan även Igf1 och C-peptid mätas i blodet. Igf1 är ett hormon som utsöndras med hjälp av insulin. C-peptid är en restprodukt i tillverkningen av insulin. Igf1 och C-peptid ger tillsammans en bild av hur mycket insulin som kroppen producerar och utsöndrar.