Diabetes och alkohol – hur gör jag?

Du som har diabetes behöver inte avstå från alkohol. Men du bör vara medveten om hur alkohol påverkar kroppen, speciellt om du behandlas med insulin.


Diabetes och alkohol

Ta inte sovmorgon dagen efter. Ställ istället klockan, gå upp och ät frukost (och ta insulin om du behandlar med insulin) och sen kan du gå och lägga dig igen.

När alkohol bryts ned så sjunker blodsockerhalten i kroppen. Detta kan göra att du under natten får insulinkänningar så som skakningar, hjärtklappning och svettningar.

Om du behandlas med insulin är det därför viktigt att äta något litet precis innan du går och lägger dig om du har druckit alkohol. Och/eller ta en lägre dos insulin.

Om du går hemifrån kan det vara bra att ta med dig druvsocker i fickan. Om du är berusad kan det nämligen ta längre tid för dig att känna av känningar och det är då bra att du snabbt har tillgång till något blodsockerhöjande.

Hur du reagerar är individuellt

Tänk dock på att det är väldigt individuellt hur du med diabetes reagerar på diabetes. Vissa kan till och med tycka att de har högt blodsocker dagen efter medan andra har insulinkänningar.

Måttliga mängder kan vara bra

Enligt forskning så är det till och med bra för personer med diabetes att dricka alkohol regelbundet, då i måttliga mängder. Då detta kan ge lägre risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom än de som inte dricker alls.