Nytt bot mot diabetes – fungerar på djur

Ett nytt fönster har öppnats vad gäller botemedel mot diabetes typ 2. Den här gången är det ett kinesiskt par från Trondheim i Norge som ska ha gjort framsteg i sin forskning.


Tidigare i år skrev diabetes-typ2.se om det potentiella nya läkemedlet mot diabetes. I det fallet handlade det om att svaret låg i tillväxtproteinet FGF21 då de tydligt syntes att energiförbränning hos testmöss ökade.

Men nu kan det vara så forskarna Duan Chen och Chun-mei Xhao hittat nyckeln för att låsa upp dörren till ett botemedel mot typ 2-diabetes. Det är det aptitnedsättande hormonet PPY. Upptäckten skedde efter operationer på människor som led av övervikt.

Enligt doktoranden Magnus Kringstad Olsen som jobbar med forskarparet, visar studier på djur att PPY kan minska lidandet eller få sjukdomen att försvinna helt. Däremot krävs tester på människor innan det kan lanseras.
– Det är ganska revolutionerande, för man uppskattar ju att 600 miljoner människor kan vara drabbade av typ 2-diabetes om 15 år, säger Magnus Kringstad Olsen till norska TV2.