Varje hälsosamt val du gör har betydelse

Hälsosamma val i din vardag, som att minska i vikt eller äta en mer fiberrik kost minskar risken för diabetes typ 2 även om du inte är i riskzonen för att drabbas visar ny studie från Umeå universitet.


Forskare vid Umeå universitet har i ett samarbete med University of Cambridge undersökt fördelar med att göra hälsosamma livsstilsval för att minska risken för typ 2 diabetes. Studien är baserad på data från hälsoundersökningar i Västerbotten under en tio års period.

Resultaten visar att varje ny hälsosam vana som en person implementerar är kopplat till åtta procent lägre risk för typ 2-diabetes.

Att äta en mer fiberrik kost visar sig speciellt nyttigt. De som ökar sitt fiberintag med 3 gram per 1000 kalorier per dag, vilket motsvarar ungefär två päron eller 100 gram hasselnötter, kan minska din risk för typ 2-diabetes med 16 procent.

Kostfiber påverkar blodsockernivån på ett positivt sätt så forskare bakom studien är inte förvånade över resultaten men studien är den första som visar att det går att påverka diabetesrisk genom att börja äta fiberrisk kost senare i livet.

Nyttigt för hela befolkningen

Resultaten från studien visar att förebyggande strategier som vänder sig mot hela befolkningen, inte bara högriskpatienter, är viktiga för att minska fall av diabetes.

– Anledningen är dels att gränsdragningen för vad som utgör en hög risk för att utveckla typ 2 diabetes är svår och högriskpersoner bara utgör en liten del av den grupp som riskerar att utveckla sjukdomen, säger Adina Feldman, huvudförfattare bakom studien vid University of Cambridge, i ett pressmeddelande.