Kostråd vid diabetes

Det viktigaste för dig med diabetes är att äta på så sätt att ditt blodsocker hela tiden håller en jämn nivå.


Kostråd vid diabetes

Ät regelbundet och låt det aldrig gå mer än fyra timmar mellan måltiderna. Kvällsmellis är inte med på bilden men behövs, speciellt om du har tränat.

Håll ditt blodsocker jämnt genom att:

  • Äta på regelbundna tider
  • Låt det inte gå för långt mellan måltiderna
  • Ät mellanmål mellan huvudmåltiderna, det behöver inte vara ett stort mål utan det räcker med en frukt, en knäckemacka eller liknande
  • Hoppa aldrig över en måltid
Vilken mat är bra att äta?

Det finns olika typer av kost som rekommenderas vid diabetes: Traditionell diabeteskost, medelhavskost och måttlig kolhydratskost. Men du behöver inte följa en viss typ av kost eller diet bara för att du har diabetes.

Det finns nämligen en grundregel som gäller för alla dessa typer av dieter; att du ska undvika mat som snabbt höjer ditt blodsocker. Och att hellre äta mat med långsamma kolhydrater och som innehåller fibrer.

Kan du äta godis?

Sötsaker höjer blodsockret snabbt så välj dina tillfällen. Och ät då endast i måttlig mängd. Annars fungerar sötningsmedel väldigt bra och är ofarliga att använda.

Mat vid motion

Motion är bra vid diabetes och till en början kan enbart förändringar i kosten och ökad motion räcka som behandling. Detta eftersom regelbunden fysisk aktivitet minskar insulinresistensen och stabiliserar blodsockernivåerna.

Oftast sänks blodsockervärdet av fysisk aktivitet efter själva träningspasset. Men detta varierar från person till person och beror också på vilket typ av aktivitet du gör. 

För att veta hur just din kropp reagerar på motion kan du kontrollera blodsockret innan och efter träning.

Om ditt blodsocker sänks vid träning så kan du behöva lite snabba kolhydrater efter 45 minuter (om du tränar så länge). Du kan exempelvis dricka en deciliter saft eller sportdryck. Om du tränar på kvällen kan du behöva ett extra mellanmål innan du går och lägger dig.