För typ 2 diabetiker släpps insulinet för sent

Svenska forskare har studerat insulinproducerande celler i bukspottkörteln hos typ 2-diabetiker och gjort en viktig upptäckt.

Bubblor fyllda med insulin transporteras till cellens yta, de smälter samman med cellens membran och släpper ut insulin i blodet.


Forskare vid Uppsala och Lund universitet har samarbetat i en ny studie på insulinproducerande celler hos typ 2-diabetiker. De har upptäckt anledningen varför så kallade beta-celler i bukspottkörteln inte utsöndrar det blodsockersänkande hormonet insulin.

Enkelt förklarat paketeras nyproducerad insulin i små bubblor som transporteras till cellens yta. Där ska bubblorna fästa vid cellens skal och smälta samman med skalet för att släppa ut insulin. I denna process är det något som går fel hos diabetiker. Närmare bestäms fäster inte bubblorna vid cellens membran. Detta gör att väldigt lite insulin släpps ut.

Förmodligen beror problemet på att specifika proteiner som hjälper bubblorna att fästa vid cellens yta saknas eller inte finns i tillräcklig mängd hos personer med typ 2 diabetes.

Upptäckten är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism och förhoppningen är att resultaten ska leda till nya behandlingar mot diabetes.

Typ 2 diabetes är en av de stora folksjukdomarna i Sverige. I världen är omkring 400 miljoner människor drabbade. Både livsstil och ärftliga faktorer påverkar risk för sjukdomen.