Svensk kost minskar behovet av diabetesmedicin

En stor grupp forskare har studerat hur matvanor och kost kan minska medicineringen mot typ 2-diabetes.


Idag är cirka 400 000 människor drabbade av diabetes. Då deras pendlande blodsockervärden är känsliga för infektioner är det dessutom vanligt att många drabbas av blödningar i tandköttet.

Forskare har otaliga gånger försökt hitta en bra kost eller diet för diabetiker som kan hjälpa till att balanserar deras blodsockervärden.

I denna studie fick 30 svenska deltagare med typ 2-diabetes en specialkomponerad meny under en två veckors period som baserades på nordiska råvaror. Grönsaker, bär, fullkorn, mager fisk, magert kött och sesamolja.

Grunddieten kallas Okinawan och är sedan 1976 intervjuat och undersökt fler än 700 hundraåringar och ett hundratal ”ungdomar” mellan 70 – 90 år.

Under studietiden kunde forskarna se hur försökspersonerna började sänka sina insulindoser och allt fler upplevde en positiv förändring i hälsan. Om allt går som planerat kan detta leda till en större studie under 2017.

Modern okinawamat

Dieten handlar om att man ska äta lagom portioner och sluta äta när man

lingon-okawana-diabetes

känner sig mätt till 80 procent. Förutom det ska man även se till att äta näringsrik men kalorisnål kost.

Såhär ska man tänka:

Ät mycket av: Grönsaker, rotfrukter, frukt, tofu och vattenbaserade grönsakssoppor.

Ät lagom av: Vit fisk, keso, tillagat spannmål och bönor.

Ät lite av: Fet fisk, bröd, magert kött, sojaost och russin.

Är minst av: Vegetabiliska oljor, nötter, smör och choklad.