Studie: Så fungerar kryddor och te mot diabetes

Kan gurkmeja, kanel och grönt te förebygga och lindra symptomen vid diabetes? Det har en avhandling vid Lunds universitet undersökt.


Studie: Så fungerar kryddor och te mot diabetes

Grönt te kan ha en förebyggande och hälsofrämjande effekt. Men i vilken grad är fortfarande oklart. Foto: Vee-O, Wikimedia.

 Min utgångspunkt har varit kost i vår vardag, sådant som vi har i vår omgivning och som skulle kunna motverka typ 2-diabetes istället för ytterligare läkemedel, berättar Jennie Wickenberg, doktorand vid Lunds universitets diabetescentrum, i ett pressmeddelande.

Gurkmeja

I avhandlingen har hon bland annat valt att titta på gurkmeja då det i många tidigare studier visat att curcumin, som finns i gurkmeja, ökar insulinkänsligheten. Men i avhandlingen kunde man endast se delvis positiva resultat, men inte så pass att de var entydiga.

Gurkmeja avvisas också som kosttillskott på grund av att det behövs väldigt stora mängder för att få effekt.

– Det är möjligt att det går att hitta en tillsats som ökar kroppens upptagningsförmåga av curcumin. Men det blir då mer fokus på farmakologi och läkemedelsforskning istället för kost, kommenterar Jennie Wickenberg.

Kanel

Även kanel har tidigare varit aktuell i många hälsorelaterade studier. Då man bland annat har sett positiva effekter på insulinkänsligheten både i cell- och djurstudier.

Men när kanel nu testades på människor, som är i ett förstadium till diabetes, kunde man inte se några bevis för att kanel kunde motverka typ 2-diabetes.

Grönt te

Det finns otroligt mycket forskning om grönt te, och nu ännu en anledning till att fortsätta forska om drycken. I avhandlingen kunde man nämligen se att grönt te gav ett förvånansvärt högt blodsockersvar, men också en högre mättnadskänsla jämfört med vatten.

– För populationen i Sverige tror jag personligen främst att fortsatt forskning på grönt te är intressant. En förhöjd mättnadskänsla kan främja viktnedgång och därigenom indirekt ha betydelse för utveckling av diabetes. Det finns också många studier som visar på andra nyttiga effekter av grön te, t.ex. antioxidanter, säger Jennie Wickenberg.

Här kan du ta del av avhandlingen.