Brödet som minskar din aptit
Bröd baserat på sädesslaget korn ger snabba hälsoeffekter.
Forskare vid Lunds universitet har sett tydliga effekter på hälsan bara av att äta bröd bakat på kornkärnor. I studien fick friska deltagare i medelåldern äta bröd gjort på 85% korn i tillägg till sin vanliga frukost, lunch och middag.
Redan dagen efter såg forskarna en effekt på riskmarkörer för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Deltagarna hade minskat blodsocker, ökad insulinkänslighet och bättre kontroll över sin aptit.
Effekterna ska bero på att kostfiberblandningen i korn stimulerar goda bakterier i tjocktarmen som släpper ut hormoner för att reglera ämnesomsättningen. Anne Nilsson står bakom studien och ger sina råd för en blodsockerbalanserande måltid.
-Välj bröd baserat på mycket hela kärnor
-Undvik vitt mjöl
-Använd korn i soppor och grytor
-Ersätt kokt ris med kokta kornkärnor
– Ät mer bönor och kikärtor som har liknande kostfiber som korn