Forskare vid Lunds universitet har sett tydliga effekter på hälsan bara av att äta bröd bakat på kornkärnor. I studien fick friska deltagare i medelåldern äta bröd gjort på 85% korn i tillägg till sin vanliga frukost, lunch och middag.
Redan dagen efter såg forskarna en effekt på riskmarkörer för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Deltagarna hade minskat blodsocker, ökad insulinkänslighet och bättre kontroll över sin aptit.
Effekterna ska bero på att kostfiberblandningen i korn stimulerar goda bakterier i tjocktarmen som släpper ut hormoner för att reglera ämnesomsättningen. Anne Nilsson står bakom studien och ger sina råd för en blodsockerbalanserande måltid.

Kornkärnor
-Välj bröd baserat på mycket hela kärnor
-Undvik vitt mjöl
-Använd korn i soppor och grytor
-Ersätt kokt ris med kokta kornkärnor
– Ät mer bönor och kikärtor som har liknande kostfiber som korn